27.9.2009

Liian kostea kakkupohja

Tämä on yleensä ensimmäisiä päänvaivaa tuottavia asioita, kun ruvetaan tekemään kakkupohjaa: Kuinka paljon pohjaa tulisi kostuttaa? Tämä on osin toki myös makuasia, mutta kokemuksesta tiedän, että kostuttamisellakin on rajansa. Itse olen tehnyt sen virheen, että kostutin kakkupohjia liikaa, jolloin tuloksena oli vuotava kakku. Kakussa oli kreemipäällinen, jonka alasaumasta valui kokoajan pieni määrä nestettä.



Kostutuksessa tulee huomioida ainakin seuraavat seikat: Tarjotaanko kakku samana päivänä, kun se on valmistettu vai saavatko täytteet vetäytyä seuraavaan päivään ja se, että täytekakun reunoja kannattaa kostuttaa enemmän kuin keskiosaa. Hyvä on myös muistaa, että eniten kostutusta kaipaa päällimmäinen pohja ja vähiten alimmainen.

Kun tehdään kakkupohjaa, joka koostuu pelkistä vehnäjauhoista, kostutusta tarvitaan kokemukseni mukaan enemmän verrattuna pohjaan joka on osittain tai kokonaan perunajauhosta tehty. Jos kakku tarjotaan vasta seuraavana päivänä ja se saa rauhassa vetäytyä, ei kostuketta tarvita ihan hirmuisesti, etenkään jos täyte koostuu hedelmistä tai marjoista. Hyvä määrä, joka on minulla riittänyt halkaisijaltaan 24cm kakun kostuttamiseen on noin 1,5 dl. Tosin, teen useimmat kakkuni jo edellisenä päivänä ennen tarjoilua, joten ne ehtivät vetäytyä. Jos kakun tekee tarjoilupäivänä eikä se sisällä paljoa marjaa tai hedelmää, oikeampi määrä olisi noin 2 dl. Apuna käytän yleensä grillausta varten tarkoitettua grillisutia. Näin siksi, että se on tarpeeksi iso kakuille eikä aikaa mene kovinkaan kauaa.

Ei kommentteja: