28.9.2009

Koristeongelmia

Olen tähän mennessä ehtinyt perehtyä oikeastaan vain yhdenlaisiin koristuksiin: marsipaanista tehtyihin hahmoihin sekä maalauksiin.

Marsipaanin kanssa ongelma numero yksi on, miten sen saa pysymään irti kaulimesta tai leivin alustasta. Aina edes silikoniset välineet eivät takaa onnistumista, vaikka toki auttavat. Marsipaania työstäessä kannattaa alusta ja kaulin/ kädet hieroa tomusokerilla. Tämä estää tarttumisen.


Koristeiden tekemiseen on olemassa jos minkälaista muottia ja välinettä. Hyvistä välineistä huolimatta minulla on ollut ongelmia sen kanssa, missä saan kuivatettua koristeet, jotta vaikkapa marsipaanikukat eivät menetä muotoaan. Käytän eri kokoisia karamelli/ muffinivuokia. Paperisia kannattaa pinota useampi päällekkäin, jolloin vuoan reunat eivät marsipaanin painosta taivu ja kukka lätisty. Isompia koristeita voi kuivattaa myös vaikkapa tyhjissä kananmunakennoissa.

Marsipaanille maalatessa on hyvä olla useampaa kokoa pensseleitä, meikkisieniä, kertakäyttöhanskat ja pullo kirkasta alkoholia. Viimeksi mainitusta ei suinkaan ole tarkoitus ottaa rohkaisuryyppyä, vaan kirkkaan alkoholin avulla voi yrittää poistaa väärään paikkaan lipsahtanutta väriä. Pensseleitä tarvitaan luonnollisesti eri kokoisia siihen, että saadaan tehtyä tarkempaa/ pienempää tai isompaa jälkeä. Meikkisieniä suosin taas siinä, että niillä onnistuu kohtuullisen vaivattomasti töpötellä marsipaanimaalauksiin taustaväriä sekä värittää isompia alueita. Kaupan meikkisienen päällä voi muovailla myös esimerkiksi marsipaanikukan terälehtiä. Kertakäyttöhanskat ovat maalaamisen kanssa aivan ehdottomat, sillä elintarvikeväriä on suhteellisen ikävää yrittää saada irti kynsinauhoista.

4 kommenttia:

Ansku/Eme kirjoitti...

Heipsun Tiituska, löysin hienon blogisi jossa vierailen varmasti joka kerta kun päivityksiä tulee

Annika ja kaksi apinaa

Tiituska kirjoitti...

Kiva, että blogi kiinnostaa :) Päivityksiä tulee varmaankin näin alkuunsa tiuhaankin, sen mitä nyt koululta ehtii :)

Ansku/Eme kirjoitti...

Jokohan minäkin kohta sillään oppisin leipomaan jotain muutakin kuin kauralastuja ja korvapuusteja !

Tiituska kirjoitti...

Siitä vaan kokeilemaan, se on vallan mukavaa tämä leipominen yleensä ottaen, kun makuun pääsee :)