26.10.2009

Kakunkuorrutteita

Tässäpä valikoima erilaisia kakunkuorrutteita. Olen itse alkanut hiljaksiin kyllästyä pelkkään kermavaahtoon ja joskus tulee tilanteita, että henkilö, jolle kakku tulee, ei myöskään kermavaahtoa halua tai esim. allergian takia voi sitä syödä. 
Kaikki ohjeet on tarkoitettu 24 cm kokoiselle kakulle...


Sokerikreemi (Ohje alunperin Kinuskikissalta)

Ainekset

125 g margariinia
1/2 tl vaniljasokeria
250 g (=4 dl) tomusokeria
1 rkl vettä

Pehmennä margariini notkeaksi. Lisää vaniljasokeri. Sekoita joukkoon tomusokeri vähin erin voimakkaasti vatkaten. Lisää louksi vesi ja vatkaa edelleen. Kreemistä saattaa tulla niin paksua ettei se levity helposti pehmeän kakun pinnalle. Lämmitä sitä hieman mikrossa, kunnes seos voin sulamisen myötä hieman pehmenee.

Kreemiä kannattaa käyttää marsipaani- ym. kuorrutteen alla, mikäli teet koristelun edellisenä päivänä. Kreemi pitää kosteuden paremmin kurissa eikä kuorrutus pääse vettymään. Kreemit soveltuvat myös kakun pinna pursotuksiin. Värjää halutessasi elintarvikevärillä. Kreemit säilyvät jääkaapissa muutaman päivän.

Voikreemi
Kermavaahdon tilalle kakkuun käy myös voikreemi. Erona sokerikreemin ja voi voikreemin välillä on se, että voikreemi ei ole niin makeaa.


Ainekset
500g voita
250g sokeria
1,25 dl vettä
Haluamaasi aromia (esim. sitruuna)

Kiehauta sokerista ja vedestä siirappi. Vaahdota voi kuohkeaksi. Valuta siirappi voin sekaan kokoajan vatkaten. Mausta.

Kinuski

Ainekset


2 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
1 dl siirappia
1 tl vaniljasokeria
2 rkl voita

Laita kattilaan kerma, sokeri ja siirappi. Kuumenna sekoitellen kiehuvaksi. Pienennä lämpö ja keitä koko ajan sekoittaen noin 10 minuuttia. Ota kattila pois liedeltä ja lisää kinuskin joukkoon voi ja vaniljasokeri. Anna kinuskin jäähtyä ja kaada se sen jälkeen kakun päälle. Levitä tarvittaessa lastalla/veitsellä.

Suklaa-Ganache

Ainekset
1 levy (200g) suklaata (esim. taloussuklaa)
1,5dl kuohukermaa.

Kiehauta kerma ja sekoita siihen paloiteltu suklaa. Kaada seos kakun päälle ja levitä lastalla/veitsellä.

Kaulittava/muotoiltava suklaamassa


Ainekset:
400g suklaata
1dl vaaleaa siirappia (jos teet massan tummasta suklaasta, laita reilu desi)
30ml vettä

Sulata suklaa. Lämmitä siirappi kattilassa (älä kiehauta). Lisää suklaa siirappiin, voimakkaasti sekoitaen. Lisää vielä seokseen vesi ja sekoita. Laita kelmu astian päälle tiiviisti ja anna seoksen olla huoneenlämmössä yön yli. Sekoita seos.
Huom! Säilytä kuivassa ja viileässä.

MMF (kilon satsi)


1kg vaahtokarkkeja (itse käytin Tokmannilta kilon pussissa ostettuja karkkeja)
n. 4-5pkt tomusokeria (osa menee kaulitsemiseen)
8rkl vettä


Sihtaa kulhoon 1 pkt tomusokeria. Laita  vaahtokarkit toiseen kulhoon ja niiden päälle vesi. Kuumenna vaahtokarkkeja välillä sekoittaen kunnes ne ovat sulaneet. Jos aiot värjätä massan, kannattaa väri lisätä tässä vaiheessa. Kaada sulaneet vaahtokarkit tomusokerin päälle ja ala vaivata taikinaa. Sihtaa loput tomusokerista taikinaan ja vaivaa, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Kelmuta kaksinkertaiseen kelmuun tiiviisti ja anna seistä seuraavaan päivään.


Kelmuta työalusta ja levitä varmuudeksi vielä hieman tomusokeria alustalle ja kaulimeen. Kauli taikinaa, kunnes se on n. 3-4mm paksua. Laita kaulittu massalevy kakun päälle ja silota käsin, tai tasaisemman lopputuloksen saamiseksi kakun pinnan siloittajaa apuna käyttäen. Jätä massaan reunaa n. 1cm, jonka sitten käännät esim. kakkulapion avulla kakun reunan alle.
 
Säilytä yli jäänyt massa kelmutettuna. Massa säilyy n. 2 viikkoa.

Ei kommentteja: