19.10.2009

Kinuski-suklaapiirakka kevyemmällä pohjalla

Intouduin tässä päivänä muutamana miettimään lapsuuteni makuja ja siitä sain idean lähteä hakemaan erästä reseptiä. Kyseessä on Kinuski-suklaapiirakka. Piirakkaa on tehty meillä kotona silloin kun olin alle ala-asteikäinen. Etsinnöistä huolimatta en ihan löytänyt haluamaani reseptiä, joten piti kehitellä oma. Reseptikehittelyssä rupesin myös pohtimaan, jospa tekisinkin pohjan hiukan eri tavalla. Inhoan yli kaiken moussekakkujen ja muiden keksipohjaa, johon tulee rasvaa. Rasvan tilalle halusin kehittää jotakin muuta, ja päädyin kokeilemaan miten hedelmäsose toimisi rasvan sijaan ja hyvinhän se toimi. Alkuperäinen leipomus on tehty kinuskilla, joka kovettui liikaa, eikä sitä voinut leikata. Ohessa uusi kinuskin resepti, joka osoittautui todella hyvänmakuiseksi ja sopivan tahmeaksi, jotta sitä on helppo leikata.

Lapsuuteni Kinuski-suklaapiirakka

Pohja: 200g Digestiveja tai muita keksejä
           1prk hedelmäsosetta (esim. Piltti Aurinkoinen)

Murskaa keksit tehosekoittimessa tai sen puutteessa käytä perunanuijaa. Lisää keksimurskaan hedelmäsose ja sekoita taikinaksi. Kaada taikina vuokaan (24 cm) ja laita täytteen valmistuksen ajaksi jääkaappiin.2 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
1 dl siirappia
1 tl vaniljasokeria
2 rkl voita

Laita kattilaan kerma, sokeri ja siirappi. Kuumenna sekoitellen kiehuvaksi. Pienennä lämpö ja keitä koko ajan sekoittaen noin 10 minuuttia. Ota kattila pois liedeltä ja lisää kinuskin joukkoon voi ja vaniljasokeri. Anna kinuskin jäähtyä ja kaada se sen jälkeen piirakkapohjan päälle. Laita leipomus jääkaappiin odottamaan suklaaganachen valmistumista.

Suklaa-Ganache:

1 levy (200g) suklaata (esim. taloussuklaa)
1,5dl kuohukermaa.

Kiehauta kerma ja sekoita siihen paloiteltu suklaa. Kaada seos piirakkapohjan ja kinuskin päälle ja anna hyytyä jääkaapissa ainakin tunti.

Ei kommentteja: