11.12.2009

Makeisia
















Joka vuosi alkaa viimeistään kuukautta ennen joulua pähkäily, mitä antaa läheisille lahjaksi. Kaikilla on kaapit täynnä tavaraa, joten semmoiset lahjat ovat pois laskuista. Tänä vuonna päädyin tekemään konvehti- ja tryffelilajitelmia.

En ollut koskaan aiemmin täytekonvehteja kokeillut ja etukäteen jännitti, tuleeko niistä mitään. Hyvin kuitenkin onnistuivat ja olivat aivan taivaallisen makuisia, samoin kuin tryffelit.

Kaikkien makeisten pintasuklaa on temperoitu ulkonäkö- ja säilyvyyssyistä. Meillä kokeilukonvehdit säilyivät hyvänä useamman päivän. Tosin, ne olisi varmasti syöty jo aiemmin ellei olisi pitänyt varta vasten testata säilyvyyttä :)

Makeisreseptejä kehittelin tänä vuonna neljä kappaletta: Valkosuklaakonvehti nougat täytteellä, tummasuklaakonvehti appelsiinimarmeladitäytteellä, rommitryffeli sekä kookostryffeli. Ajan säästämisen takia konvehtien täytteet ovat valmistuotteita.


Valkosuklaakonvehti nougattäytteellä:


Ainekset:


1 levy valkosuklaata
1rkl valmista nougatlevitettä (esim. lidl:stä)




Temperoi hieman alle puolet suklaalevystä. Kaada temperoitu suklaa muotin koloihin ja valuta ylimääräinen suklaa pois. siisti ylimääräinen suklaa lastalla pois muotin reunoista. Laita pakastimeen 5 minuutiksi.

Lusikoi muotin koloihin nougattäytettä, noin 1rkl per kolo.

Temperoi levyn loppu suklaa. Kaada suklaa muottiin. Siisti lastalla pois ylimääräiset suklaat. Anna jähmettyä jääkaapissa, tai nopeammin valmiiksi saamisen takia pakastimessa. Napsauta valmiit konvehdit irti muotista.

Huom. Jos haluat tehdä konvehtiin täytteen itse, yksi hyvä idea on tehdä suklaaganache haluamastasi suklaasta ja lisätä siihen pähkinärouhetta n. 3rkl.



Tummasuklaakonvehti appelsiinimarmeladitäytteellä


Ainekset:

1 levy tummaa suklaata
1rkl valmista appelsiinimarmeladia konvehtia kohden.




Temperoi hieman alle puolet suklaalevystä. Kaada temperoitu suklaa muotin koloihin ja valuta ylimääräinen suklaa pois. siisti ylimääräinen suklaa lastalla pois muotin reunoista. Laita pakastimeen 5 minuutiksi.
Lusikoi muotin koloihin marmeladia, noin 1rkl per kolo.

Temperoi levyn loppu suklaa. Kaada suklaa muottiin. Siisti lastalla pois ylimääräiset suklaat. Anna jähmettyä jääkaapissa, tai nopeammin valmiiksi saamisen takia pakastimessa. Napsauta valmiit konvehdit irti muotista.

Huom. Jos haluat tehdä marmeladin itse voit käyttää esimerkiksi seuraavaa ohjetta (ohje kirjasta "Koko perheen lahjakirja"):

Ainekset:

1kg siemenettömiä appelsiineja
1l + 2dl vettä
1kg sokeria
2-3 sitruunaa

Pese 1 appelsiini huolella ja leikkaa kuori ohuelti irti. Suikaloi kuori ja laita se kattilaan yhdessä 2dl vettä kanssa. Keitä niin kauan että vesi haihtuu.

Kun kuoret keittyvät, kuori loput appelsiinit ja viipaloi ne. Kaada viipaleet kuoriraasteen päälle kattilaan. Lisää sokeri ja loppu vesi.

Keitä hiljalleen ja välillä sekoittaen 1,5- 2h. Lisää loppuvaiheessa puristettujen sitruunoiden mehu. Kun seos sakenee, se on valmista.


Rommitryffelit

(Tryffelien perusohje on kirjasta "Koko perheen lahjakirja" ja sitä on näihin resepteihin sovellettu.)

Ainekset:

200g kookosrasvaa
1 muna
8rkl tomusokeria
6 rkl kaakaojauhetta
2tl vaniljasokeria
2tl rommia tai rommiaromia

Pinnalle:

 1 levy Temperoitua tummaa suklaata.

Sulata kookosrasva ja anna sen jäähtyä haaleaksi. Vatkaa muna ja tomusokeri vaahdoksi (en saanut 8 kuvaa pysymään, mutta ei vaikuttanut mielestäni konvehtien makuun tai rakenteeseen). Lisää siivilän läpi kaakaojauhe.

Sekoita joukkoon vähitellen (n. 7-8 erässä) rasva ja vanilliinisokeri sekä rommi/-aromi. Jatka sekoittamista kunnes seos on vaaleaa, maitosuklaan väristä, ja kiinteää.

Laita tämän jälkeen massa jääkaappiin n. 15 minuutiksi, jonka jälkeen siitä on helpompi muotoilla palloja.

Laita valmiit pallot jääkaappiin n. 2h ajaksi. Temperoi kuorrutesuklaa ja dippaa tryffelipallot siihen. Laita pallot jääkaappiin kunnes suklaa on jämähtänyt tryffelin pintaan.

Kookostryffelit


Ainekset:


200g kookosrasvaa
1 muna
8rkl tomusokeria
6 rkl kaakaojauhetta
2tl vaniljasokeria
1dl kookoshiutaleita.


Pinnalle:


 1 levy Temperoitua valkosuklaata.


Sulata kookosrasva ja anna sen jäähtyä haaleaksi. Vatkaa muna ja tomusokeri vaahdoksi (en saanut 8 kuvaa pysymään, mutta ei vaikuttanut mielestäni konvehtien makuun tai rakenteeseen). Lisää siivilän läpi kaakaojauhe.


Sekoita joukkoon vähitellen (n. 7-8 erässä) rasva ja vanilliinisokeri sekä kookoshiutaleet. Jatka sekoittamista kunnes seos on vaaleaa, maitosuklaan väristä, ja kiinteää.

Laita tämän jälkeen massa jääkaappiin n. 15 minuutiksi, jonka jälkeen siitä on helpompi muotoilla palloja.

Laita valmiit pallot jääkaappiin n. 2h ajaksi. Temperoi kuorrutesuklaa ja dippaa tryffelipallot siihen. Laita pallot jääkaappiin kunnes suklaa on jämähtänyt tryffelin pintaan.


Pakkaa makeiset kauniiseen rasiaan, ne ilahduttavat varmasti lahjan saajaa.

10 kommenttia:

Paula kirjoitti...

Heissuli!

Lisäsin myös sinut omaan linkkilistaani. :)

Sanja kirjoitti...

Voi apua, miten ihania ohjeita! Oli pakko tulla kurkkaamaan, kun tuolla leivontafoorumilla mainitsit nuo rommitryffelit. Näitä on tehtävä!

Tiituska kirjoitti...

Sanja: Kiitos kommentista. Nuo tryffelit on kyllä aivan ihania, ja onneksi tosi helppotekoisia.

Sanna kirjoitti...

Apuva! Olen juuri valmistamassa rommitryffeleitä ja seos on ihan litkua! Olen siinä vaiheessa, jossa seos laitetaan vartiksi jääkaappiin. Kaikki mitat ovat oikein mutta nyt vaikuttaa epäilyttävältä..

Sanna

Tiituska kirjoitti...

Hei Sanna (ja anteeksi vastauksen viivästyminen)!

Tulkitsen, että seos on sellaista, hieman kokkareista litkua, jossa on rasvaa pinnalla?

Minulla kävi itse noin eilen, mutta tein niin, että laitoin seoksen jääkaappiin ja 5 minuutin välein sekoitin sitä( ihan lusikalla), ja hyvä massa tuli. Luulisin tuon ilmiön johtuvan siitä, että kookosrasva pitäisi malttaa sekoittaa vielä pienemmissä erissä. Itse hätäilin eilen viimeisen kahden erän kanssa, jotka olisi ollut syytä jakaa kolmeen osaan.

Toivottavasti tämä auttaa ainakin seuraavalle keralla:)

Mukavaa joulunaikaa!

Sanna kirjoitti...

Hei! kiitos vastauksestasi! Rommitryffelit onnistuivat ihan ok, sillä massa kiinteytyi jääkaapissa hyvin. Nyt tein kookostryffeliseoksen ja siinä ei rasvamäärä sekoittunut joukkoon kunnolla, vaan jäi "lillumaan" pinnalle. Mitäs nyt pitäisi tehdä? Ovatko reseptin mittasuhteet ihan oikein? Kaakaomäärä vaikuttaa suurelta ja seos on ja pysyy tosi tummana vaikka kuinka sekoittaisi. Sekoitin myös kookosrasvan todella monessa erässä. Saapa nähdä mitä näistä tulee..Kiitos jos ehdit vastata ja hyvää joulua!

Sanna :)

Tiituska kirjoitti...

Hei!

Hyvä jos rommitryffelit kuitenkin onnistuivat :)

Halutessasi voit kyllä vähentää kaakaon määrää, itse olen sitä hieman lisännyt alkuperäiseen ohjeeseen verrattuna (alkuperäisessä oli 4 rkl). Lähinnä koen sen olevan makukysymys.
Tuolla ohjeella kookostryffelini vaalenivat kyllä viimeksi.

Rasvan määrääkin voi tiputtaa hiukan, jos tuntuu, että massa on liian rasvaista. Neuvoisin tuolla määrällä tehtynä laittamaan massan jääkaappiin ja sekoittelemaan noin 5 minuutin välein. Tällöin olen itse saanut massasta tasaista.

Toivottavasti tryffelit onnistuvat :)

Tanja kirjoitti...

Miekin tulin kurkkimaan kun foorumilla mainitsit tekeväsi konvehteja, nämä kuulostavat todella herkullisilta!

Nostan hattua suklaan temperoimisesta! :) Kaikki kun eivät ymmärrä temperoimisen merkitystä.

Mutta kuitenkin, tekemäsi tryffelit kuulostavat myös hyvältä, voi kun saisikin aikaiseksi itsekin välillä tehdä makeisia leivonnaisten sijaan.

Tiituska kirjoitti...

Hei Tanja!

Mielestäni temperointi on ihan ehdoton, vaikka tekisin vain koristeita kakun päälle tms. Kyllä ne silloin paljon kauniimpina säilyvät :) Ja tee vaikka uudenvuoden lupaus tuosta, että välillä teet kakkujen sijaan makeisia ;)

Anonyymi kirjoitti...

Hei ! Hauskaa ja makoisaa alkanutta Uutta Vuotta 2010 !
Osallistuit arvontaan sivullani ja lohduketta lähtisi postiin, kun käyt laittamassa sähköpostiini (sivun vasen yläkulma) snail mail osoitteesi.