2.5.2010

Pienen neidin pinkki kerroskakku (vadelma-persikka, mmf)

Sain tehtäväksi pienen neidin syntymäpäiväkakun 3- vuotis syntymäpäiville. Toiveina olivat laktoosittomuus, vaaleanpunainen väri ja vadelmat sisällä. Muuten sain vapaat kädet.







Kevään kunniaksi, ja koska juhliin tulee lapsia, ajattelin että vadelman kaveriksi sopisi persikka. Sisällykseen en halunnut ostaa sekä laktoositonta kermaa että rahkaa, kustannussyistä lähinnä. Ostin niiden sijaan vaahtoutuvaa vaniljakastiketta, joka olikin tosi namia :)

Kakun päälle tuli vaaleanpunainen vaahtokarkkitaikina. Kakku on ensimmäinen, jonka koskaan olen tehnyt vaahtokarkkitaikinalla. Se oli myös ihka ensimmäinen kerroskakkuni.

Kakun koristeet ovat vaahtokarkkitaikinaa (kirjaimet) sekä marsipaania (kukat, nauhat ja rusetit).

Kakun teko onnistui tällä kertaa loistavasti, huolimatta siitä, että vaahtokarkkitaikina on todellakin työlästä kaulita :D. Taikinaa värjätessä minulla kävi pieni haaveri ja väri jäi epätasaiseksi. Mutta kun kaulitsin sitä, epätasaisuus muuttui kauniiksi marmorointikuvioksi.

Ainekset:

Pohjat:
(20cm ja 26cm ympyrävuoat)

4 ja 8 munan vaaleat sokerikakkupohjat, jotka on tehty lasiperiaatteella. Nyt jätin ensimmäistä kertaa leivinjauheen kokonaan pois, ja pohjista tuli tosi tasaiset ja hyvät.

Paista pohjia 175 asteessa n. 35 min.


Kostutus:

Säilyke persikoiden liemi.


Täytteet:

Iso kakku:

200g pakaste vadelmia
400g persikoita
1 prk vanhanajan vaniljakastike (laktoositon)
4 liivatetta.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa vaniljakastike jämäkäksi vaahdoksi.

Pilko persikat pieniksi paloiksi. Ota puolet vaniljakastikkeesta ja sekoita se persikoiden kanssa. Ota kuppiin vajaa puoli desiä persikoiden lientä ja kuumenna kiehuvaksi. Purista 2 liivatelehteä kuivaksi ja lisää ne kiehuvaan persikkaliemeen. Lisää hieman jäähtynyt neste persikka-vaniljakastikeseokseen ja sekoita hyvin. Laita täyte kakun alempaan kerrokseen ja kakku jääkaappiin odottamaan toista täytettä.

Sulata vadelmat. Valuta sulatetuista vadelmista ylimääräinen neste kuppiin ja lämmitä neste kiehuvaksi. Lisää puolet vaniljakastikkeesta vadelmiin ja sekoita. Purista 2 liivatelehteä kuiviksi ja lisää ne kuumaan vadelmamehuun. Sekoita hieman jäähtynyt seos vadelma-vaniljakastikkeeseen ja sekoita hyvin. Laita kakkuun keskimmäinen kansi. Laita kakun ylempään väliin vadelmaseos. Anna hyytyä pari tuntia, jonka jälkeen voit laittaa kakkuun kannen.


Pieni kakku

100g vadelmia
200g persikoita
0,5 prk vanhanajan vaniljakastiketta
2 liivatetta

Toimi kuten toisen kakun kanssa.


Eriste:

Vaniljakreemi (valmista pakkauksen ohjeen mukaan). Tein kakkuja varten n. 3dl:stä jauhetta kreemiä ja se riitti enemmän kuin hyvin kakkujen peittämiseen.


Päällinen:

MMF (kilon satsi)


1kg vaahtokarkkeja (itse käytin Tokmannilta kilon pussissa ostettuja karkkeja)
n. 4-5pkt tomusokeria (osa menee kaulitsemiseen)
8rkl vettä


Sihtaa kulhoon 1 pkt tomusokeria. Laita  vaahtokarkit toiseen kulhoon ja niiden päälle vesi. Kuumenna vaahtokarkkeja välillä sekoittaen kunnes ne ovat sulaneet. Jos aiot värjätä massan, kannattaa väri lisätä tässä vaiheessa. Kaada sulaneet vaahtokarkit tomusokerin päälle ja ala vaivata taikinaa. Sihtaa lisää tomusokeria taikinaan ja vaivaa, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Kelmuta kaksinkertaiseen kelmuun tiiviisti ja anna seistä seuraavaan päivään.


Kelmuta työalusta ja levitä varmuudeksi vielä hieman tomusokeria alustalle ja kaulimeen. Kauli taikinaa, kunnes se on n. 3-4mm paksua. Laita kaulittu massalevy kakun päälle ja silota käsin, tai tasaisemman lopputuloksen saamiseksi kakun pinnan siloittajaa apuna käyttäen. Jätä massaan reunaa n. 1cm, jonka sitten käännät esim. kakkulapion avulla kakun reunan alle.

Näihin kakkuihin kului massaa siten, että isompaan meni n. 400g ja pienempään 150-200g.



Nosta kakut päällekkäin ja tarjoile.

11 kommenttia:

Ansku/Eme kirjoitti...

Näyttääpä hyvältä, ihan hirmuinen määrä menee tomusokeria tuohon....

tintsu kirjoitti...

hirmuisen kaunis kakku<3 ihanan suloisen värinenkin.

Tiituska kirjoitti...

Ansku: Joo, tuo taikina onkin tosi makeeta. Mut pikkuväki tykkää :D

tintsu: Kiitoksia :)

Anonyymi kirjoitti...

Persikka -vadelma , aikoinaan sitä kutsuttiin melbaksi tai ainakin jätskin kanssa ja takuu varmasti hyvää!

Kaukku on kaunis ja herttainen - arvatenkin makoisa

Terv. www nami-hiiri.com!

Anonyymi kirjoitti...

Kivannäköinen kakku! Olen tekemässä myöskin ensimmäistä kertaa mmf-kuorrutteista kerroskakkua ja mietin, miten helposti kakkua on leikata? Tarvitsitko apuun veitsen vai hoituiko pelkällä kakkulapiolla?

Kiitos :)

Tiituska kirjoitti...

Hei!

Leikkaamisessa kannattaa käyttää apuna sahalaitaista kakkulapiota tai veistä. Silloin palasen saa siististi irti :)

Pampula kirjoitti...

heips, muistin vasta nyt kun toisessa blogissa voitin arvonnan, että täältäkin voitin :D Laitoin siis nyt tämänkin voiton samaan postaukseen ja lainasin ottamaasi kuvaa voitostani. Haittaako? Tarvikkeet ei nääs enää ole priimaa kuvattavaa :D

Paula kirjoitti...

Kiitos onnitteluista! =) Ja siis ihan vaan raapalla sutaisin kakun reunat sileiksi. Isona apuna tietty pyörivä alusta.

Pahalapsi kirjoitti...

Upea hempeä täytekakku! Varmasti myös maku on kohdallaan, nams :P

Tanja kirjoitti...

Kaunis kerroskakku, ja täytteetkin vaikuttavat herkullisilta!

Lisää kuvia olisin kaivannut, koska ainakin tuon yhden kuvan perusteella kakku näyttää kauniilta! :)

Tiituska kirjoitti...

Insanity ja Tanja: Kiitokset.

Ikävä kyllä kakun sivusta ei ole kuvia, sillä en kiireessä ehtinyt enää ottaa kunnollista kuvaa sivuista (kun kymmenen jo otettua oli kaikki vääristä kulmista :D )