28.1.2010

Kauraiset mustikkamuffinit

Jotakin piti tehdä vierasvaraksi ja halusin kerrankin päästä helpolla. Päädyin siis tekemään muffineja.
Halusin kuitenkin tehdä jotakin hieman normaalista poikkeavaa, ja päädyin tekemään oheisia muffineja. Tämä resepti on aiemmin ollut Yhteishyvä- lehdessä muodossa valkosuklaa-puolukkamuffinit. Olen sen siitä eteenpäin jalostanut.


Ainekset:
2 munaa

2 dl sokeria

4 dl grahamjauhoja

1 dl vehnäleseitä

2 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

2 dl maitoa

3 rkl rypsiöljyä

2 dl mustikoita


Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen. 
Sekoita kuivat aineet keskenään. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kuivat aineet munavaahtoon vuorotellen maidon, öljyn ja mustikoiden kanssa. Jaa taikina muffinivuokiin ja paista uunissa 15–20 minuuttia.

23.1.2010

Arvontaa

Arvonta on päättynyt.

Kysymyshän kuului siis:

MIKÄ ON PAHIN/ HANKALIN LEIVONTAAN LIITTYVÄ KÖMMÄHDYKSESI JA MITEN MAHDOLLISESTI KORJASIT SEN?



Kaikkien osallistujien kesken arvottiin yksi pursotinsetti sekä toiselle onnekkaalle miniraastinrauta ja pitsaleikkuri.

Arpaonni suosi tällä kertaa Kakkukimaraa, joka saa omakseen pursotinsetin sekä Pampulaa, joka saa omakseen miniraastinraudan ja pitsaleikkurin.

Tässäpä vielä voittajien kommentit, sekä pari muuta "herkkupalaa" :

"Kahvikakkuja tehdessämme satuin maistamaan taikinaa ja siinä meinasi oksennus tulla... Joku päiväopiskelijoista oli tehnyt kivan pienen yllärin ja lisännyt sokerin sekaan suolaa, ja suolaa ei ollut vain vähän vaan oikeen kunnolla. Kaikki kahvikakut meni suoraan bioastiaan ja niitä menikin sitten lähemmäs sata kappaletta sinne. Ei ollut kovin hyvää suolainen piimä- tai maustekakku." (Kakkukimara)

"Mahtaa olla se (tuoreena muistissa :D ) kun unohdin laittaa kerman kakun väliin, repesihän se kakkupohja ku kostutettu sellainen piti nostaa pois että saan kermat jokaiseen väliin.. Oli kädet sotkussa :x" (Pampula)

"Muutama vuosi sitten tein siskonpojalle synttärikakkua. Kakkupohja alkoi ikävästi tummua uunissa, joten kiireesti otin sen sieltä ulos. Kun sitten kakun täyttövaiheessa halkaisin kakun osiin, se olikin vielä keskeltä raakaa vetelää taikinaa. Noh, kakku takaisin uuniin hetkeksi, mutta eihän se mitään auttanut. Kaavin pahimmat raakataikinat keskustasta pois ja täytin kakun. Keskellä kakkua olikin sitten pelkästään hilloa ja kermavaahtoa eikä taikinaa laisinkaan. Mutta hyvältä se silti maistui:)" (Suklaasydän)

"Viimeksi tehdessäni porkkanakakkua huomasin uunista valmista kakkua ottaessani että porkkanaraaste oli vielä laittamatta... Mutta kaikkea sattuu ja jälkeenpäin se vaan naurattaa!" (Pioni)




Lämmin kiitos kaikille osallistuneille ja kiitokset siitä, että jaoitte "mokianne" meidän muiden kanssa! :)

Onnea voittajille!

Hyydykekakun pohja

Pohja 24cm kokoiseen ympyrävuokaan


Ainekset:

400g keksejä
1- 1,5 prk hedelmäsosetta tai n. 1dl mehua

Murskaa keksit. Sekoita keksit ja sose/mehu keskenään ja painele ympyrävuoan pohjalle. Laita tekeytymään jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Täytekakakkupohja

Täytekakkupohja ( 24cm ympyrävuokaan):

Ainekset:
6 munaa
Sokeria
Perunajauhoja
Leivinjauhetta

Ärräpäitä ja koristeita















Innostuin tilaamaan kasan silikoni- ja muita koristemuotteja, joita piti tietysti heti testata. Koristeiden tekoa varten ostin valkoista sokerimassaa. Sokerimassan kanssa minulla oli aiemmin ollut ongelmia, lähinnä sen kanssa että koristeet kuivuttuaan murtuivat. Päätin kuitenkin yrittää uudestaan. Samoin halusin harjoitella myös värien käyttöä koristeissa, sillä siinä en ole vielä hyvä.

Niin mukavaa kuin olisikin ollut, että kaikki sujuu hyvin, oli se toiveajattelua...Ensin koristeet eivät meinanneet millään irrota muoteista, vaikka kuinka laitoin tomusokeria muotteihin. Kun lisäsin tomusokeria, koristeet irtosivat, mutta niihin jäi tomusokerikönttejä. Kokeilin sitten voidella muotit ruokaöljyllä, jonka jälkeen koristeet olikin tosi helppo irroittaa. Ruokaöljyllä voitelu ei vaikuttanut koristeiden kuivumiseen mielestäni millään tavoin.

Seuraava ongelma tuli värien käytössä: Minulla oli käytettävissä elintarviketussit, pastavärejä sekä vihreä, punainen, valkoinen ja kultainen kiiltotomuväri.

Kun koristeet olivat kuivat, kokeilin josko saisin ihonvärisellä kynällä värjättyä koristeen naamaosan (kuvasarjan ensimmäinen) ja eihän siitä mitään tullut.

Seuraavaan koristeeseen koetin sekoittaa keskenään hieman valkoista ja punaista kiiltotomua. Väristä tulikin ihan kohtuullinen, mutta onhan kiilto mattaan verrattuna tökerön näköinen (kuvasarjan toinen).

Kolmantena vaihtoehtona yritin sekoittaa sopivia pastavärejä ja hiukan vettä keskenään, jotta saan sopivan sävyn. Värejä meni liikaa, ja oikeaa sävyä ei siten löytynyt.

Kokeilin sitten toimia niin, että sekoitin valkoiseen sokerimassaan ihan hiukan vaaleanpunaista pastaväriä ja ihan hiukan ruskeaa väriä. Näin sainkin ihan hyvän ihonsävyn, joka oli kuivuttuaankin kaunis (kuvasarjassa 2 viimeistä).

Seuraava ongelma oli saada sekä vauvoihin, että nalleihin pienet yksityiskohdat (silmät, tukka, napit yms.) ja siinäkään ei kaikki mennyt putkeen. En uskaltanut koettaa maalata yksityiskohtia pensselin ja pastavärin avulla, vaan käytin kyniä. Kahteen viimeiseen tulikin jo hyvät yksityiskohdat, mutta harjoitella pitää vielä paljon. Minua sapetti ihan älyttömästi elintarvikekynien paksut teräosat. En ole itse vielä ainakaan löytänyt mistään elintarviketusseja kapealla kärjellä.

Loppu hyvin, kaikki hyvin: Ensimmäisiksi muottiharjoituksiksi viimeiset lopputulokset olivat ihan ok, mutta taas tuli todistettua se, ettei oikotietä onneen ole. Harva meistä kotileipureista on seppä syntyessään ja selviää ilman paljoa harjoitusta, ennenkuin omat työt alkavat muistuttaa läheskään sitä, mitä ammattikondiittorien :)

3.1.2010

Kuningatar- Valkosuklaakakku 60- vuotisjuhliin sähläilyn kera

Tein tuossa viime vuoden puolella erään syntymäpäiväjuhliin tarkoitetun kakun. Sen kanssa kaikki ei kuitenkaan sujunut kovin hyvin.






Onnistuin kostuttamaan pelkistä perunajauhoista tehtyä pohjaa turhan paljon. Niin paljon, että kosteus valui kakun sisältä. Tätä kakkua ei olisi nykytietämykseni mukaan tarvinnut kostuttaa ollenkaan, sillä sisällys oli osin marjoja ja täyte meni  kakun sisään päivää ennen H-hetkeä.

Marjainen valkosuklaakakku


Ainekset:


Pohja:

(6 munan sokerikakkupohja pelkistä perunajauhoista, joka on tehty samalla tekniikalla kuin Ariel- kakun pohja.+ puoli kuppia perunajauhoja)


Valkosuklaatäyte (pohjimmainen kerros)

250g rahkaa
2,5 dl vispikermaa
2 levyä valkosuklaata
Vanilliinisokeria maun mukaan

Sekoita rahka ja vatkattu kerma keskenään. Raasta tai paloittele valkoinen suklaa rahka-kerman sekaan. Lisää maun mukaan vanilliinisokeria.
Laita täyte alimmaisen kakkupohjan päälle ja laita keskimmäinen levy päälle. Laita jääkaappiin toisen täytteen valmistuksen ajaksi.
täyte alimmaisen kakkupohjan päälle ja laita keskimmäinen levy päälle. Laita jääkaappiin toisen täytteen valmistuksen ajaksi.


Kuningatartäyte (Päällimmäinen kerros)

250g rahkaa
2,5 dl vispikermaa
2 dl Vadelmia ja mustikoita
Vanilliinisokeria maun mukaan

Sekoita rahka ja vatkattu kerma keskenään. Sekoita marjasekoitus rahka-kerman sekaan. Lisää maun mukaan vanilliinisokeria. Laita täyte keskimmäisen kakkulevyn päälle ja viimeinen levy kanneksi. Anna maustua mielellään seuraavaan päivään.

Kuorrutukset ja pursotukset:

Kinuskikissan suklaakreemi x 1,5

2.1.2010

Chilinen Mudcake & Vadelmakastike
















Innostuin osallistumaan leivontafoorumin kuukauden leipomishaasteeseen, jonka aiheena oli tällä kertaa esittää leipomus yhden hengen lautasannoksena. Olinkin pitkään halunnut kokeilla omaa versiotani Mudcakesta ja nyt pääsin sen vihdoin toteuttamaan. Kaverina kakulle tein vadelmakastiketta, jonka ohjeessa sanotaan, että voi laittaa sokeria. Tämän kakun kaveriksi kastike ei kyllä sokeria tarvitse.

Chilinen Mudcake (2:lle)

Ainekset:

40 g voita tai leivontamargariinia

50 g tummaa suklaata

1 kananmuna

0,5 dl fariinisokeria

3/4 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl vanilliinisokeria

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl chiliä

ripaus suolaa

suklaapaloja sydämiksi


Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele 2 paahtovanukasvuokaa.

Sulata rasva miedolla lämmöllä kattilassa. Ota kattila pois liedeltä, lisää paloiteltu suklaa ja sekoita, kunnes suklaa on sulanut.

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.

Kaada suklaa-voiseos muna-sokerivaahdon joukkoon varovasti sekoittaen.

Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe, kaakaojauhe sekä mausteet keskenään. Lisää jauhoseos taikinaan.

Kaada seos vuokiin ja laita jokaiseen vuokaan keskellä pala tummaa suklaata.

Laita vuoat uunipannulle. Kaada pannulle vettä siten, että vesi on puoleen väliin vuokien yläreunasta ja paista uunin keskiosassa noin 20 minuuttia.

Tarjoa vadelmien ja kermavaahdon sekä vadelmakastikkeen kera.

Vadelmakastike

Ainekset:

100g vadelmia

sokeria maun mukaan


muussaa vadelmat ja valuta ne siivilän läpi kastikkeen aikaansaamiseksi. Lisää sokeria tarvittaessa maun mukaan.

1.1.2010

Uudenvuoden makaronisalaatti

Tässäpä näin alkaneen vuoden kunniaksi, uuden vuoden juhlintaa muistellen eräs vakiotarjottavani resepti. Olen tykästynyt reseptiin, koska se on helppo ja nopea sekä taatusti maistuva.





Makaronisalaatti (8:lle)


Ainekset: 250g makaronia
                300g kinkkusuikaleita
                100g herne-maissi-paprikaa
                Puoli purkkia hampurilaiskastiketta
                Grillimaustetta
                (Maustekurkkukuutioita maun mukaan)


Koristeluun: Persiljaa


Keitä makaronit sekä herne-maissi-paprika ja huuhtele ne kylmällä vedellä. Laita ne kulhoon ja sekoita joukkoon kinkkusuikaleet, hampurilaiskastike, mauste sekä halutessasi kurkkukuutiot. Koristele persiljalla.